Skip to main content

,,

Heb jij onlangs een waterontharder van The Water Purifier in huis gehaald? Dan geniet je van zuiver en ontkalkt water! Bij ons kan je daarnaast ook terecht voor een onderhoud van een ontharder. Ben je nog niet helemaal overtuigd van het nut van zo’n onderhoud? Dan geven we je graag enkele redenen waarom een onderhoud van een ontharder aan te raden is.

Een jaarlijks onderhoud van je ontharder is zeker geen overbodige luxe. Op die manier verleng je de levensduur van je ontharder aanzienlijk en geniet je langer van onthard water. Daarnaast ga je, met behulp van een jaarlijks onderhoud, ook preventief te werk. Onze techniekers kijken namelijk alle koppelingen en onderdelen na, om eventuele lekken of dure herstellingen te vermijden. Regelmatig onderhoud betekent dat er een frequente controle zal zijn op mogelijke problemen. Hoe sneller een probleem ontdekt wordt, hoe sneller het kan opgelost worden en hoe kleiner de kans dat dit probleem zal ontsporen. Een niet goed werkende waterontharder zorgt immers voor kalk in je water, waardoor apparaten met warmtewisselaar (zoals bv. wasmachines, koffiezetapparaten,…) sneller stuk gaan. Een goed werkende ontharder is dus essentieel om je andere toestellen de beschermen.

Verloop van een jaarlijks onderhoud van een ontharder

Maar hoe verloopt zo’n jaarlijks onderhoud nu precies?  Tijdens het onderhoud voeren we verschillende stappen uit om de goede werking van je ontharder te verzekeren.

  1. Testen van de waterhardheid. Met de druppeltest (officieel erkend door aqua-Belgica) meten we de waterhardheid aan de kraan.
  2. Testen van de pekelklep. Een ontharder stuurt water naar het pekelreservoir om pekelwater aan te maken (nodig om de harsen te ontdoen van kalk). Deze klep zorgt ervoor dat wanneer de ontharder water aan het zoutreservoir toevoegt dit bij de gewenste hoeveelheid stopt.
  3. Reinigen van de harsen. Met een bepaalde chlooroplossing reinigen we de harsen. Deze oplossing wordt toegevoegd aan het pekelwater die bij de regeneratie wordt opgezogen. Bacteriën die zich in de harsen zouden genesteld hebben, worden verwijderd.
  4. Invetten van de kleppen. Wanneer de ontkalker in regeneratie treedt zullen zich bepaalde kleppen sluiten en andere zich openen.
  5. Reinigen van het zoutreservoir. Zout speelt een belangrijke rol bij de werking van je ontharder. Het zorgt er voor dat de verzadigde harsbolletjes kunnen regenereren. Zout kan echter gaan aankoeken, daarom dat we het zoutreservoir grondig reinigen.
  6. Opnieuw afstellen van waterontharder rekening houdend met de gemeten waterhardheid.
  7. Vervanging filterkaars indien nodig
  8. Vervanging defecte onderdelen indien nodig
  9. Bijvullen en/of leveren zout

Keuze van het juiste zout

We adviseren het gebruik van ons onthardingszout, dat we met veel zorg uitgekozen hebben. Hierdoor ben je zeker van de kwaliteit van het zout, en zal de kans op aankoeken in de zoutbak zeer minimaal zijn. En no worries: je hoeft zelf niet te sleuren met zoutzakken, want onze techniekers kunnen het gewoon meebrengen én aanvullen tijdens het onderhoud!

Zoals je hierboven kan lezen, worden er tijdens een onderhoud van een ontharder dus best wat stappen genomen. Zo zorgen we ervoor dat je weer zorgeloos een jaartje langer van je ontharder en je andere toestellen in huis kan genieten!

Onze techniekers zijn gespecialiseerd in het onderhoud van alle type waterontharders. Wil je dus graag meer informatie over een onderhoud? Neem dan snel contact met ons op!